ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ

Κωδικός μαθήματος
ΕΤΤ9031.3
Μονάδες ECTS
4
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Ιωάννης Καπόλος

Περιγραφή μαθήματος

Το μάθημα είναι θεωρητικό.

Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει ως ακολούθως:

  • Ανασκόπηση της ύλης του μαθήματος Οινολογία Ι - Ανασκόπηση των τεχνικών οινοποίησης - κατεργασίας του γλεύκους - συντήρησης και αποθήκευσης των οίνων.
  • Χημική σύσταση του οίνου:  Σάκχαρα-Δυναμικός αλκοολικός τίτλος.
  • Χημική σύσταση του οίνου:  Οργανικά οξέα- Οξύτητες.
  • Χημική σύσταση του οίνου:  Φαινολικά και αρωματικά συστατικά.
  • Χημική σύσταση του οίνου: Ιχνοστοιχεία, κολλοειδή.
  • Διαύγαση των οίνων – κολλάρισμα.
  • Ρύθμιση της χημικής σύστασης των οίνων - pH- οξύτητα.
  • Χημική σταθεροποίηση των οίνων - σταθεροποίηση έναντι των τρυγικών. 
  • Θολώματα μεταλλικών ιόντων, πρωτεϊνών και κολλοειδών.
  • Μικροβιακή σταθεροποίηση. Αλλοιώσεις.
  • Οξειδωτική παλαίωση. Συμβολή του ξύλου του βαρελιού στην ωρίμανση και ποιότητα των οίνων, επίδραση χρόνου, θερμοκρασίας και οξυγόνου.
  • Aναγωγική παλαίωση οίνων σε φιάλες.
  • Οργανοληπτικός έλεγχος οίνων- οπτική αξιολόγηση,  αξιολόγηση αρώματος, γεύσης, στυπτικότητας και επίγευσης.
  • Οργανοληπτικά ελαττώματα οίνων: αιτίες, χημική δομή και επιπτώσεις στην τελική ποιότητα.