Το μάθημα είναι θεωρητικό.
Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει ως ακολούθως:
- Ανασκόπηση της ύλης του μαθήματος Οινολογία Ι - Ανασκόπηση των τεχνικών οινοποίησης - κατεργασίας του γλεύκους - συντήρησης και αποθήκευσης των οίνων.
- Χημική σύσταση του οίνου: Σάκχαρα-Δυναμικός αλκοολικός τίτλος.
- Χημική σύσταση του οίνου: Οργανικά οξέα- Οξύτητες.
- Χημική σύσταση του οίνου: Φαινολικά και αρωματικά συστατικά.
- Χημική σύσταση του οίνου: Ιχνοστοιχεία, κολλοειδή.
- Διαύγαση των οίνων – κολλάρισμα.
- Ρύθμιση της χημικής σύστασης των οίνων - pH- οξύτητα.
- Χημική σταθεροποίηση των οίνων - σταθεροποίηση έναντι των τρυγικών.
- Θολώματα μεταλλικών ιόντων, πρωτεϊνών και κολλοειδών.
- Μικροβιακή σταθεροποίηση. Αλλοιώσεις.
- Οξειδωτική παλαίωση. Συμβολή του ξύλου του βαρελιού στην ωρίμανση και ποιότητα των οίνων, επίδραση χρόνου, θερμοκρασίας και οξυγόνου.
- Aναγωγική παλαίωση οίνων σε φιάλες.
- Οργανοληπτικός έλεγχος οίνων- οπτική αξιολόγηση, αξιολόγηση αρώματος, γεύσης, στυπτικότητας και επίγευσης.
- Οργανοληπτικά ελαττώματα οίνων: αιτίες, χημική δομή και επιπτώσεις στην τελική ποιότητα.